Poniżej zamieszczamy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez naszych klientów.
Ozon istnieje w warstwie ozonowej atmosfery aby chronić ludzi przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Czujemy również świeży i czysty zapach po burzy. Teraz możemy przenieść te właściwości ozonu dzięki naszemu urządzeniu do państwa domów. Ozon (O3) zawiera trzy atomy tlenu. Ten trzeci atom czyni ozon bardzo reaktywnym, w kontakcie z innymi cząsteczkami. Kiedy bakterie, i inne zapachy spotykają się z ozonem, wytwarza się proces utleniania i obie cząstki są niszczone. Ozon przekształca się z powrotem w tlen. Dlatego jest przyjazny dla środowiska.
Ozonator używa mechanizmów jako ultrafiolet albo wyładowania koronowe (typ wyładowania elektrycznego ). Urządzenie jest wyposażone w wentylator, który uwalnia ozon do powietrza. W teorii te cząsteczki ozonu wejdą w kontakt z wewnętrznym zanieczyszczeniem powietrza I zneutralizują je – na przykład poprzez zabicie żywych zanieczyszczeń w rodzaju bakterii.
Gdy tylko ozon jest wytworzony w generatorze i wpuszczony do pomieszczenia, jego część zamienia się z powrotem w tlen. Dodatkowo posiada on okres półtrwania to znaczy, że „wolny” wróci do tlenu w ciągu max. 30 minut, w połowie swojego początkowego poziomu. Dlatego też ozon, chodź bardzo mocny, nie trwa zbyt długo. Wykonuje swoje zadanie jakim jest usuwanie zarazków i bakterii a następnie zanika.
Ozon jest szkodliwy dla człowieka jeśli jest on przez niego wdychany przez dłuższy czas lub gdy występuje w wysokim stężeniu. Samo ozonowanie jest bezpieczne pod warunkiem, że zachowamy niezbędne środki ostrożności. Możemy to porównać z różnymi innymi chemikaliami czy środkami czyszczącymi – jeśli nie przestrzegamy instrukcji stosowania to nawet najzwyklejszy środek czystości może być dla nas szkodliwy.
Unia Europejska w związku z ozonem wydała 2 dyrektywy:
1. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54 / WE z dnia 18 czerwca 2009 r W sprawie pozyskiwania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych.
2. Dyrektywa Komisji 2003/40 / WE z dnia 16 maja 2003 r ustanawiająca wykaz, stężenia graniczne oraz wymagania w zakresie etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych oraz warunki zastosowania powietrza ,które jest wzbogacane w ozon do oczyszczania naturalnych wód źródlanych i wód mineralnych.
Ozon jako cząsteczka uzyskał klasyfikację GRAS, dzięki czemu może być stosowany jako nieszkodliwy dla ludzkiego zdrowia dodatek wykorzystywany podczas produkcji żywności.
W Europie wykorzystywanie ozonu rozpoczęło się w 2003 r wraz z wprowadzeniem obowiązku sterylizacji i dezynfekcji podczas butelkowania wody pitnej.
Ozon został uznany za odpowiedni do wykorzystywania przy artykułach spożywczych 2003/40 / WE Komisji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z dnia 16 maja 2003 r
Wzór chemiczny: O 3
Stan fizyczny: Gaz
Masa cząsteczkowa: 48,0
Gęstość: 2,14 kg / m3
Wygląd: Bezbarwny ( w wyższym stężeniu niebieskawy kolor)
Zapach: Intensywny i charakterystyczny ostry zapach
Temperatura topnienia: -193 stopni Celsjusza
Temperatura krzepnięcia: -112 stopni Celsjusza
Jeśli chodzi o chemiczny punkt widzenia to ozon (O3) jest gazem, który różni się tylko i wyłącznie tym, że posiada o jedną cząsteczkę tlenu więcej od tego gazu, którym na co dzień oddychamy. Cząsteczki te mają delta dodatni oraz delta ujemny ładunek elektryczny i charakteryzuje je wysoka niestabilność. Bardzo szybko powracają do swojej wyjściowej formy czyli wyżej wspomnianego tlenu – trwa to około 30 min. Jego bardzo często wykorzystywaną cechą jest bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie. Jest ona o połowę większa niż jest to w przypadku tleniu.
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości ozon jest jednym z najsilniejszych dostępnych, środków dezynfekujących. Jeśli wejdzie w reakcje z jakimkolwiek mikroorganizmem, takim jak bakterie, pleśń, grzyby, elementy powodujące nieprzyjemny zapach, to zostaje on natychmiastowo zniszczony lub utleniony. Sam proces utleniania z wykorzystaniem ozonu jest tak skuteczny, że mikroorganizmy, których chcemy się pozbyć nie są w stanie odbudować swojej odporności.
Tak, jedną z głównych ozonowania jest to, że dociera on do każdego najmniejszego zakamarku pomieszczenia, w którym jest używany. Dlatego też jest on dużo bardziej skuteczny od czyszczenia chemicznego. Podczas ozonowania usuwane są także roztocza czy inne alergeny ukryte w pościeli, kocach, dywanach czy innych tkaninach. Ozonowanie sprawia, że powietrze jest czyste i wolne od alergenów.
Tak, szczególną właściwością ozonu jest to, że nie maskuje on brzydkich zapachów on je po prostu usuwa, poprzez wchodzenie w reakcję z innymi lotnymi cząsteczkami przenoszącymi zapachy przyczyniając się do ich rozpadu.
Ozonowanie pomieszczenia, które zostało wykonane prawidłowo niszczy źródło nieprzyjemnych zapachów dzięki czemu zapach, który został już raz usunięty nie powróci.
Wyjątkiem są przypadki gdzie źródło przykrego zapachu nie zostało całkowicie usunięte np. wilgoć, która cały czas pojawia się w danym pomieszczeniu będzie dalej powodować zapach stęchlizny.